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Abstract: 

The asbestos NESHAP applies to an entire single-owned 64-building apartment complex 
undergoing asbestos removal in various four-unit and six-unit buildings. The entire 
apartment complex can be considered an installation, due to its ownership. (Note: The letter 
incorrectly says Section 61.142 instead of Section 61.141.) 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

REGION 5

230 SOUTH DEARBORN ST.

CHICAGO, ILLINOIS 60604


Apr 14 1988


Mr. Jack C. Hemp

Regional Air Pollution Control Agency

451 W. Third Street, P.0. Box 972

Dayton, Ohio 45422


Dear Mr. Hemp:


Thank you for your March 14, 1988, letter requesting an applicability interpretation of the 

asbestos National Emission Standard for Hazardous Air Pollutants (NESHAP). I have 

discussed your inquiry with the U.S. Environmental Protection Agency (U.S. EPA), Region 

V NESHAP coordinator and the Stationary Source Compliance Division of the U.S. EPA in 

Washington D.C. The answer which follows represents a coordinated U.S. EPA response. 


Through your letter and our phone conversation you requested an interpretation as to 

whether or not the asbestos NESHAP would apply to an entire single-owned 64-building 

apartment complex undergoing asbestos removal in various four-unit and six-unit buildings. 

The applicability standard for demolition and renovation (40 CFR Section 61.145) lists 

specific requirements which apply to a renovation depending on the amount of friable 

asbestos material being removed or stripped in the facility. A facility is defined as "any 

institutional, commercial, or industrial structure, installation, or building (excluding apartment 

buildings having no more than four dwelling units)" (40 CFR Section 61.142). 


In this specific case, the entire apartment complex can be considered an installation 

because the complex consists of more than four dwelling units, and has a single owner. If 

the additive amount of friable asbestos material being removed or stripped in the complex is 

at least 260 linear feet on pipe or 160 square feet on other facility components, then the 

entire operation would be subject to 40 CFR Part 61, Subpart M. 


If you have any further questions on this matter, Please feel free to contact me at (312) 353­

4364 


Sincerely,


Julianne C. Socha

Environmental Engineer

Air Compliance Branch


cc: Tom Hadden

Division of Air Pollution Control

Ohio Environmental Protection Agency



